Network Menu

Donationer

SWEA Denver har i alla år gett ut stipendier och donationer till olika ändamål.

I överensstämmelse med SWEAs syften och ändamål i våra stadgar, så stödjer, bevarar, främjar och utvecklar SWEAs stipendier och donationer kunskap i svenska språket, svensk kultur och traditioner. SWEA Denvers julmarknad, silent auction 2014 och andra inkomstbringande program gör dessa donationer och stipendier möjliga. Stipendiekommitten tar nu emot ansökningar för 2015 och rekommenderar donationer till styrelsen

Donationer 2014: IKEA-shopping för misshandlade kvinnor

I 2014 beslutade SWEAs styrelse att donera IKEA-varor till ett ”women’s shelter” eftersom vi är en kvinnoorganisation. Joy House Women’s Shelter blev den organisation vi bestämde oss för.  Genom att donera från IKEA kan SWEA göra något gott för kvinnor i vår närhet som behöver hjälp, och samtidigt göra reklam för Sverige och svensk design.

Donation IKEA shopping

Gun Arvidson & Kerstin Karloev (SWEA Denvers donations- och stipendiekommitte) tillsammans med Denise Bourgh, Director of Development för Providence Network

Joy House är en del av Providence Network som har fyra hem för att hjälpa fattiga män, kvinnor och barn att hämta sig från hemlöshet, missbruk och våld i hemmet.  De fyra är Providence House, Joy House, Victory House och Clausen House.

Joy House består av ett äldre hus nere i Denver med en ingång, flera små lägenheter på två våningar och samlingssalar.  Joy House ger ett tryggt hem till upp till 12 kvinnor och barn som befunnit sig i våldsamma hemförhållanden.  De får grupp och individuell rådgivning och barnen får också samtalsterapi, inklusive terapi med hästar.  Det finns aktiviteter för alla i huset.  De får arbetsträning , hjälp att skaffa arbete och det finns ett dagis tvärs över gatan.  Programmet är ett två års återhämtningsprogram i en alkohol- och drogfri miljö.

Allt verkarde väldigt rent,  fint och harmoniskt när jag var där på besök i höstas.  När kvinnorna flyttar därifrån får de ta med sig allt de vill ha från sin lägenhet, sedan målas den och görs i ordning för nästa familj.  På så vis får de som bor där värdighet, eftersom möblerna och husgeråden i lägenheten blir deras när de flyttar.  Joy House stöds helt med privata medel, bl.a. av Women of Vision, en organisation som hjälper kvinnor på internationell nivå.  Efter att ha bott på Joy House i två år kan de som vill flytta till ett tryggt hem med låg hyra i antingen Victory House eller Clausen House, som är långtidsåterhämtningsplatser.

Vilken härlig shoppingdag vi hade på IKEA!  Kerstin Karloev och jag, som utgör SWEA Denvers donations- och stipendiekommitte i år, gick  med Denise Bourgh, Director of Development för Providence Network, till IKEA i mars för att shoppa å SWEAs vägnar till Joy House. Denise hade med sig en lista med saker på sådant som mest behövdes och handlade med Kerstin och mig som smakråd.  Vi köpte lakan, både vanliga och söta påslakan, frottéhanddukar i härliga färger, täcken, duschförhängen, och förvaringsboxar.

När vi handlat färdigt åkte Denise direkt till Joy House med varorna, som delades ut till de familjer i lägenheter där de behövdes mest.

Jag blir så glad när jag tänker på hur trevligt varorna från IKEA har gjort de olika lägenheterna.   Nu kan de som bor där njuta av hemtrevliga svenska saker av svensk kvalitet.

Av Gun Arvidson

Andra exempel på tidigare donationer:

  • I 2014 donerade vi även till ett nytt piano för Ryssby Church i Longmont samt programmen till den svenska adventsgudstjänsten i Ryssby i december.
  • Stöd till Svenska Skolan Colorados aktiviteter och evenemang.
  • Donation till restaurering av Ryssby Church, Longmont.
  • Donation av produkter med svenskt ursprung.
  • Arrangemang av konserter och föredrag med svenska medverkande i egen regi eller i samarbete med andra svenska organisationer i Colorado.

IRS och SWEA Denver

SWEA är sedan starten en ”non-profit public benefit corporation”, eller 501 (c) 3 under IRS regler. Vi får därför skattebefrielse under de särskilda och förmånliga skatteregler som gäller under amerikansk lagstiftning. Denna förmån gäller dock bara så länge vi uppfyller de villkor som IRS ställer och som SWEA förbundit sig till genom vårt registrerade syfte i stadgarna. För att inte riskera vår skattebefrielse och för att förverkliga våra syften och ändamål, är det viktigt att alla donationer och stipendier görs korrekt och godkänns av vår styrelse innan de verkställs.