Network Menu

Världsmöte i Perth

Perth ligger verkligen på andra sidan jorden, världens ände för oss i Denver. 14 timmars tidskillnad. 33 timmars flyg och väntan. Dit. Som tur var reste jag (Katarina Rönnlund Wright) tillsammans med Anna Bergström, vår Denver Swea och även MAME Regionordförande.

Klicka för att se Annas Facebook Live

Det var viktigt för hela Denver styrelsen att jag skulle försöka dela med mig så mycket som möjligt från världsmötet redan på plats. Facebook var ett ypperligt medel för detta. Det blev lite inlägg i SWEA Denver gruppen men ännu mer foton och videos av Sweor i SWEA Världen gruppen (sluten grupp enbart för Sweor). Tack vare vår Facebook Live inspelning av Kelseys föredrag så var det mer öppenhet på internationell nivå att göra detta från Världsmötet. Sagt och gjort, redan i väntan på flyget över Stilla Havet filmade jag Anna och hon delade med sig av sina förväntningar inför den stora konferensen. Med nästan 1,000 views så fick Anna ofta höra under konferensen Jag såg din video på Facebook! Hon blev lite kändis alltså!

 

Världsmötesdagarna 19-20 oktober

Temat för Världsmötet var Kreativ Gemenskap, men SWEAs stöttepelare inkluderar ju lokalt stöd, global kompetens och världsvid vänskap och allt det representerades under mötet. Cirka 200 Sweor hade flugit in från hela världen för att delta i konferensen eller på de många utflykter som arrangerades medans avdelningsordföranden (AO) och vice-AO satt i möten. Värdavdelningen SWEA Perth med bara ett 40-tal medlemmar, av vilka nio var med i VM-kommiten och ansvariga för allt, gjorde ett kanonjobb.

 

 

Idéutbyte på regional och global nivå

Anna Bergström ledde 9 avdelningsordförande och vice ordförande inom vår Mellersta Amerika region (MAME) i konstruktiva diskussioner kring frågor om medlemsrekrytering, styrelseengagemang, events, kommunikation och mycket annat. Några av ideér som delades var bland annat:

  • Gratis årsmöte: bjud in medlemmar, f.d. medlemmar och andra svenska organisationer till årsmötet. Det går att hålla gratis med motivering att det är medlemsförnyelse & rekrytering samt öppet för alla. Bjud på sallad, paj, semla.
  • ”Göra Skillnad” grupp: Sprider årligen svensk matkultur med köttbullelunch med potatismos och lingonsylt vid ett Women’s Shelter.
  • EZtexting: Gratis service upp till 250 SMS per månad. Sms:a medlemmar tex event inbjudan, medlemsskapsförnyelse, Volunteer Spot signup. Bör användas sparsamt, ej spam.
  • SWEA Bladet: MAME regionen kan hjälpa varandra med icke-lokala ”icke-lokala” artiklar för dem som har problem att få in material

MAME Regionen

Ursula Hultquist – SWEA San Francisco – presenterade information om SWEA Professional, en intressegrupp som finns i 25 avdelningar. Här i Denver kallar vi den kort och gott Nätverksgruppen. I mindre grupper med deltagare från spridda delar av världen diskuterade vi specifika frågeställningar och gav varandra tips och ideér till en lyckad SWEA Professional grupp. Det blir nog nytt liv i vår grupp under 2018 så håll ögonen öppna  om mer information!

 

Kreativ gemenskap

Exempel på Kreativ Gemenskap skedde under hela konferensen i utbyte av ideér, lite tok och skratt, foton och workshops. Det var speciellet en presentation med Lisa Lindström (VD, designbyrån Doberman) som inspirerade till ett praktiskt, globalt, kreativt samarbete mellan Sweor under mötestid.

 

Kärnan i Lisa Lindströms presentation och workshop var att inte göra saker för någon utan att göra saker med någon/några (s.k. samskapande). Det blev sedan kreativ gemenskap in practice.  Två och två identifierade vi organisationsproblem inom tex rekrytering, lågt engagemang, ökat regionalt samarbete och mer. Därefter använde vi Googles Crazy 8 brainstorm process och arbetade ihop lösningar. Appar, video, brädspel var en del av de prototyper och lösningar som föreslogs. Du kan se dessa kreativa förslag på SWEA Internationals Instagram konto (öppet för alla).

 

 

Världsvid vänskap och Sång till SWEA

Det fanns mycket tid till att prata med andra Sweor under mingel och middagar. Det var tre-rätters middagar, otroliga luncher, lamm- och kängurukött, och mycket dryck. Varje kväll bjöd på unika upplevelser. Aboriginsk välkomnande och sång, middag på Yacht-club med solnedgång, festmiddag på Guvernörspalatset m.m.  Det var spännande att träffa andra Sweor från hela världen och få nya vänner som bor i Japan, Toronto, Seoul och t.o.m. Västerås.

 

Det var på just en middag då jag insåg att vi i Denver har en lite annorlunda sångtradition än andra SWEA avdelningar… Du känner kanske till SWEA-sången, melodi Flickorna i Småland. I Denver klämmer vi ju högt i när man sjunger Här är Sweor i från öst, där är Sweor i från väst, här är Sweor ifrån söder och från norr på denna fest… Jag är från Stockholm så när första tillfället kommer så skriker jag högt ÖST för att höras bland de andra 200 sjungande. Nja. Men det var ju inga andra utom Anna som också gjorde det! Hela mitt bord stirrade på mig med stora ögon och jag med rött ansikte sjöng vidare. Vid senare tillfälle under resan fick vi med fler att ta i och representera sina hemtrakter så kanske har vi lyckats sprida lite Denver tradition utöver SWEA-världen också.

 

Resor

Medan jag i egenskap av vice-AO representerade SWEA Denver under de två intensiva mötesdagarna så kunde andra vanliga inresta Sweor åka på spännande dagsutflykter och halvdagstrapatser.

74 Sweor följde dessutom med på 4-dagars efterresan till Margaret River området med besök på vingårdar, valsafari och fotograferande av kängurur så klart (resan var självbekostad). Helt fantastiskt välorganiserat. Jag insåg då hur många Sweor som inte är med i styrelsen men ändå kommer tillsammans för att ha en rolig resa, antingen i mindre grupper eller själva. SWEA är en resebyrå som man kan känna sig hemma i. Asiens regionmöte i Bangkok 2018 verkar ha en spännande efterresa på programmet som nog kommer dra en stor grupp oavsett region.

Vad sker härnäst?

Denver styrelsen har fått 4 sidor med anteckningar och inspiration från Världsmötet. De jobbar just nu med att identifiera och utveckla de bästa ideérna för oss i SWEA Denver. Om du vill få tillgång till anteckningarna så emaila denver(Replace this parenthesis with the @ sign)swea.org. Eventuellt kommer nästa års regionmöte inkludera alla tre Nord Amerikanska regioner för ökat regionalt utbyte och samarbete. Håll ögonen öppna för mer information om detta.

 

Sist men inte minst: ett stort TACK för att jag fick möjlighet att åka hela vägen till Australien för att representera SWEA Denver. Det blev en resa som gav minnen för livet!

Katarina Rönnlund Wright

 

,