Network Menu

Våffelkväll & Tonårssex

 04-2017 vaffelkvall

På kvällen den 6 april ledde författarinnan och University of Colorado, Boulder sociologiprofessorn Stephanie Möllborn en livlig diskussion om hennes nya bok, Mixed Messages: Norms and Social Control Around Teen Sex and Pregnancy. Professor Möllborns bok handlar om skillnader i sexuella attityder mellan USA och Europa.

Efter en stunds småprat och ett antal smakliga våfflor frågade Stephanie ett tjugotal kvinnor om deras erfarenheter med familj och vänner när det gäller sexuella attityder. För många var svaret att föräldrarna i Sverige ansåg att sex skulle vara “privat men inte förbjudet.” Andra sade att deras föräldrar var väldigt öppna om sex. Vänner i Sverige pratade i allmänhet mycket om sex och det var lätt för tonåringar att få tag i p-piller och kondomer. Professor Möllborn jämförde det med hennes intervjuer med mågna amerikanska kvinnor som sade att sex var förbjudet.

Professor Möllborn påpekade att tonårsgraviditeter var mycket högre i USA än i Sverige och andra Europeiska länder. Hon sade att var fjärde tjej blir gravid innan hon fyllt 20 i USA — det är 25 procent! “Det är ett helvete att bli tonårsmamma i USA,” sade hon. Om tonårstjejer blir gravida är mycket skamfullt för familjen, men att göra abort det är en synd. Sexuelt spridda sjukdomar är också mycket vanligare i USA än i Sverige och Europa, medan ungdomars sexuella aktivitet var ungefär på samma nivå.

 

Stephanie pratade också om hennes erfarenheter som 15-åring när hon kom till Sverige som utbytesstudent. Hon kom från en väldigt religiös och konservativ del av USA och det var en stor chock för henne att komma till Sverige där attityderna var så annorlunda.

Trots att hon är amerikanska, ledde Professor Möllborn diskussionen på utmärkt svenska och som alltid var det ett intressant och trevligt möte i Anna Hallens vackra hus.

—Betsy Agnvall

 

För mer information om Stephanie Möllborns bok besök hennes hemsida.

In Mixed Messages, Stefanie Möllborn examines how social norms and social control work through in-depth interviews with college students and teen mothers and fathers, revealing the tough conversations teeangers just can’t have with adults. By showing that the norms existing today around teen sex are ineffective, failing to regulate sexual behavior, and instead punishing teens that violate them, Möllborn calls for a more thoughtful and consistent dialogue between teens and adults, emphasizing messages that will lead to more positive health outcomes.”

 

 

,